dinsdag 1 mei 2012

Evaluatie opdracht door Mariëlle

Ik kan me eigenlijk alleen maar aansluiten bij de andere leden uit mijn 'weblog-team'. Want wat een leuke opdracht was dit zeg!! Om heel eerlijk te zeggen, vind ik het eigenlijk jammer dat we er mee moeten stoppen, want zoals al eerder gezegd, je kan hier uren mee doorgaan. Steeds weer valt je iets nieuws op en je blijft alles ook maar steeds leuker en mooier maken. Het werkt echt verslavend, dus wat dat betreft heeft Guido inderdaad gelijk gekregen. Ik moet ook zeggen dat ik nu ook heel anders naar dit soort films kijken, maar misschien moeten we Guido op dit punt ook geloven en er van uit gaan, dat dat ook wel weer minder wordt.
Verder wil ik me aansluiten bij Marjolein, want ik vond het ook erg jammer dat we niet meer tijd hadden voor dit vak, vooral ook voor alle presentaties. Want ik had heel graag jouw reactie op alle weblogs en films willen horen.
Desondanks heb ik enorm veel geleerd van dit vak en heb ik een veel beter idee gekregen over hoe we dit toe kunnen gaan passen straks in onze lessen. Ik zal dit ook zeker gaan doen en wat mij betreft hoe eerder hoe beter.
Nogmaals bedankt voor hele leuke lessen!!

Evaluatie opdracht Marjolein

Toen de eerste uitleg van deze opdracht kwam, brak het zweet me wel een beetje uit. De opdracht bestond uit zoveel lagen, dat het eerste overzicht er niet echt was. Maar gaandeweg werd steeds duidelijker wat de bedoeling was en toen ik eenmaal begon met het analyseren van de film, was er geen houden meer aan. Zoals Irma ook al schrijft: wat is er enorm veel te vinden. Na de eerste keer goed kijken naar de film vallen al wel een aantal zaken op, maar dat wordt echt steeds meer. Je legt steeds meer associaties en dat wordt echt steeds leuker! Het is heel erg leuk om met andere ogen naar een animatiefilm te kijken en hierbij te leren hoe je een dergelijke film in de klas kan inzetten. Je zou erg zelfs het T-Pack model op los kunnen laten, want met sommige films (waaronder de film die wij hebben gebruikt) kan je vakoverschrijdend bezig zijn (geschiedenis). Een hele boeiende ervaring die goed te gebruiken is in de klas.
Jammer dat de laatste les iets te weinig tijd had, zodat de presentaties vrij snel moesten gebeuren, want het was leuk geweest om wat dieper op de diverse presentaties in te gaan.

vrijdag 20 april 2012

Evaluatie opdracht KO door Irma

Na zoveel tijd achter de PC te hebben gezet, op zoek naar beeldgrapjes, verwijzingen naar de beeldcultuur en andere grappige feitjes, is het heel raar om nu een laatste berichtje te plaatsen op dit blog. Wat vond ik van de opdracht en wat heb ik ervan geleerd? Het was een uitgebreide opdracht en in het begin leek het me erg leuk, een enorme uitdaging maar ook een gigantische klus.
Guido had al aangegeven dat het erg verslavend werkt om naar de verschillende lagen in een 3D animatiefilm te zoeken en je er in te verdiepen. Hij had gelijk: elk half uurtje dat ik over had (en ook de halve uurtjes die ik eigenlijk helemaal niet over had) zat ik achter de PC op zoek naar van alles. We hebben erg veel gevonden, maar als je dan tijdens de presentatieavond naar je medestudenten luistert en hun blog bekijkt, besef je dat er nog meer manieren zijn, waarop je de opdracht had kunnen aanpakken. Veel overeenkomsten, maar ook nog veel verschillen. Erg leuk om te zien. Ik geloof niet dat ik ooit nog op een gewone manier naar een animatiefilm zal kijken. Het aantal lessen was helaas te weinig om ook van Guido zelf meer info te krijgen, maar de online-filmpjes waren erg duidelijk. Tijdens de presentaties heb ik veel ideeen opgedaan om boeiende en leerzame lessen te maken. Ik had niet gedacht dat er zo veel mogelijkheden zijn. Een gave opdracht!

evaluatie KO van Sandy

Het is voor een leerling niet altijd leuk om te horen dat de meester of juf gelijk heeft. In dit geval was het wel zo. In de eerste les gaf Guido aan dat het een leuke opdracht was en dat je blijft zoeken naar beeldcultuur en beeldaspecten. Hij heeft dus gelijk gekregen. Als je er eenmaal aan begint, dan blijf je zoeken naar de dingen die je opvallen. Op een gegeven moment gaat het zelfs steeds makkelijker en sneller.
De ervaring van deze opdracht is ontzettend gaaf maar wat jammer dat er zo weinig tijd voor gegeven werd. Het is snuffelen aan de mogelijkheden waarvan ik hoop dat ik, als ik er meer tijd voor heb, meer gebruik van ga maken. Want dat dit vakoverstijgend kan zijn is absoluut waar.
Sandy.

donderdag 19 april 2012

Nog meer restmateriaal en leuke aanvulling op het gewichtheffen

shot2.jpg

Hier zie je een boot gebruikt als kroeg.



Leuk detail voor bij het beeld van Marielle over het gewichtheffen: verschil moet er zijn. Luie Bugsy doet het met miniappeltjes.

Vorm van lichaam

De vorm van het lichaam vertelt veel over het personage. Bugsy bijvoorbeeld heeft een ronde buik, beetje uitgezakt en hangende oogleden. Dit geeft hem een slonzig, sjofel uiterlijk.



Het lichaam van Monty is van boven breed en van onderen smal, zoals body-builders dat meestal hebben. Hij ziet er dan ook sterk en atletisch uit.


woensdag 18 april 2012

Bugsy en zijn toeristenvermaak

In fragment twee houdt Bugsy twee eksters voor de gek. Dit is een  bezigheid voor toeristen die nog veel voor komt. Je hebt drie bakjes voor je. Onder een bakje ligt iets. De speler verwisselt de bakjes, waarna de toerist moet raden onder welk bakje het is verstopt.

Gelijkenis met Police Academy

De training van groep F heeft nog het meeste weg van de training in de komische films Police Academy.

Peter Pan en Valiant in Londen

Bij het zien van het fragment waar Valiant zich gaat melden in Londen kreeg ik een déjà vu met Peter Pan deel 1 en 2. Bij alle drie laten ze op dezelfde wijze een deel van de Big Ben zien.

Starsisters

De verpleegsters worden net zo in beeld gebracht als de meidengroep The Starsisters uit de jaren 80. Dit waren Patricia Paay, Yvonne Keeley en Silvana van Veen.

dinsdag 17 april 2012

Lessen

Ok, de lessen staan erop en ze zien er super uit Sandy!
Ik zou ze zo uit willen voeren in mijn klas, echt leuk!!

Antwoorden op de kijkwijzervragen van Sandy

Ik heb de kijkwijzervragen van Sandy over de vogelverschrikkers beantwoord, om te kijken of de vragen goed gesteld zijn.

1. Startvragen:
a.  Verschillende kleuren appels (rood, groen en geel)
b.  Vogelverschrikkers van stro
c.  Leger-uniformen
d. Nee, het lijken uniformen uit verschillende landen. Zo ziet de voorste er uit als een typisch Duits uniform, maar die daarachter is meer een Engels Uniform
e. Een hooivork, een zeis en een schop

2. Onderzoeksvragen:
a. Nee
b. Hoogvlieger en laagvlieger wel, Lofty probeert het wel, maar krijgt het gewicht bijna niet om hoog en Valiant wil net beginnen als hij een appel van Lofty op zijn hoofd krijgt. Bugsby doet helemaal niet serieus mee want die eet liever zijn appels.
c. Het feit dat Valiant die appel op zijn hoofd krijgt, hoog- en laagvlieger heel serieus zijn en Bugsby zich absoluut niet moe maakt, zich nergens wat van aantrekt en heerlijk van de appels snoept. Bovendien heeft Bugsby ook nog eens de kleinste 'halter' die zeer waarschijnlijk voor Valiant bedoeld was.
d. Er wordt gebruik gemaakt van allemaal vrolijke kleuren en de lucht is mooi blauw, waardoor het geheel er nog minder serieus uit ziet, in ieder geval absoluut niet als een zwaar trainingskamp.

3. Analysevragen:
a. Verschillende militairen, de geallieerden en de Duitsers
b. De vogelverschrikker met de berichten niet, die heeft een heel vriendelijk gezicht, maar de andere wel. Die hebben een boos gezicht en ogen ook niet vriendelijk door hun kleding en door wat ze vast hebben.
c. Het kleurgebruik is hierin juist heel tegenstrijdig, want die geeft het beeld weer van een vrolijke zonnige dag, maar de ogen van de voorste vogelverschrikker daarentegen hebben iets engs door dat rood.
d. Valiant is veel serieuzer dan Bugsy. Valiant heeft duidelijk een doel en Bugsy vindt het wel grappig, maar weer hier eigenlijk helemaal niet zijn en is behoorlijk onhandig.

4. Speculatieve vragen
a. Valiant heeft duidelijk een doel en volgens mij wil hij er alles voor geven om in het echt zo'n geheime boodschap over te brengen. Daarom wil hij keihard trainen.
b. Bugsy wil hier helemaal niet zijn en wil het liefst terug naar Trafalgar Square.
c. Dat zou iets beangstigens hebben. Dan zou het wel eens een hele spannende scene kunnen worden.

5. Vragen die leiden tot een oordeel
a. Nee absoluut niet
b. Ze zien het denk ik als een uitdaging en vooral als een eer, maar of ze ook het gevaar inzien vraag ik me af...

Antwoorden op de kijkwijzervragen van Marjolein

1. Startvragen
a. Een bunker.
b. Om te schuilen voor beschietingen en bombardementen.
c. Ja in de duinen in Noordwijk en bij Vijfhuizen in Noord-Holland.
d. Hitler.

2. Onderzoeksvragen
a. Door de donkere kleuren en schaduwen.
b. Hij moet onderzoeken hoe hij zijn vriend moet redden, welke acties, wat het verstandigst is. Ik zou ook eerst nadenken en dan een volgende actie ondernemen. Bij het gedeelte van het douchen van de opper-havik zou ik ook alles aangeven en mijn stem verdraaien.
c. Ik zou de rol van een van de twee hulpjes niet willen hebben. Ze moeten onderdanig zijn en zijn niet zo slim.

3 Analysevragen
a. De ruimten zijn allemaal heel erg kaal en best wel groot, althans voor de duiven. Je kan heel goed zien, dat de duiven klein zijn bijvoorbeeld aan de kooi die heel hoog hangt.
- Het was een bunker, en de ruimte waar de kooi in hangt is volgens mij de ruimte geweest waar ze de loop konden bedienen. Dit is ook de toegang geweest voor Valiant.
b. Ze hebben donkere, saaie kleuren gebruikt. Er is weinig licht. De bunker zelf heeft ook geen ramen of zo, zodat alles donker is.
- Door deze kleuren te gebruiken, komt de scene heel dreigend over. Het zorgt er voor dat het spannend is om te kijken.

4. Speculatieve vragen
a. Ik zou heel erg schrikken en even niet weten wat ik zou moeten doen. Misschien wil je wel weg, vluchten.
- Ik hoop dat ik hetzelfde zou hebben gedaan als Valiant. Het is de beste oplossing om niet gesnapt te worden.
b. Ik denk dat Bugsy zich heel schuldig voelde dat hij gepakt was. Door hem was Valiant nou ook hier. Daarom zegt hij misschien dat Valiant hem moet laten zitten en weg moet gaan.
- Ik denk dat Bugsy stiekum wel heel blij is dat Valiant hem wil helpen, ook al is dit ook gevaarlijk voor Valiant.

5. Vragen die leiden tot een oordeel
Nee, ik vind het niet verstandig.
- Eigenlijk zou hij als eerste aan de boodschap moeten denken. Deze moet in veiligheid worden gebracht. Maar ik denk dat bijna iedereen dit zou hebben gedaan. Je moet toch je vriend helpen.

Een eventuele vervolgles

Eventueel kan hier nog een vervolg les op gemaakt worden. Dit zou dan een combinatie zijn van Drama en dan specifiek Tableau Vivant met het gebruik van de achterdoeken die in een vorige les gemaakt zijn.
Een aantal scènes worden door middel van Tableau Vivant nagespeeld. De leerkracht maakt van elk levend schilderij een aantal foto's. Door middel van een podcast kan de originele tekst van de scènes onder de foto's geplaatst worden.
Het lesdoel voor de leerlingen hierbij is het neerzetten van de typetjes in een compositie die een scene weergeeft van de originele film.

Als inleiding zou dan de karakters door gesproken worden waarbij de leerkracht aangeeft de bewegingen te overdrijven als ook de emoties te overdrijven. Dit ter voorbereiding op Tableau Vivant; levend schilderij.

In de kern wordt uitgelegd wat Tableau Vivant is nl. levend schilderij. De leerlingen gaan in groepjes een levend schilderij maken waarin ze in karakteristieke poses een aantal stilstaande beelden neerzetten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het achterdoek die in een eerdere les is gemaakt.

Het slot zou kunnen zijn het aan elkaar laten zien van de beelden waarna er van elk beeld een foto wordt gemaakt. Zo maakt de leerkracht van elke scène een aantal foto's die dan in de podcast verwerkt kunnen worden.

De derde les

Lesvoorbereiding


Naam
Irma, Mariëlle, Marjolein en Sandy
Stageschool
De Flocon
Stagegroep
7
Aantal leerlingen
28
Mentor
Guido Paap
Stagebegeleider





Activiteit
Beeldende vorming aan de hand van de film Valiant.
Datum:



Beginsituatie:
De leerlingen hebben de film Valiant gezien. De opdrachten bij de kijkwijzer zijn gemaakt. De leerlingen hebben de karakters eigen gemaakt en de leerlingen hebben doeken gemaakt van een scène.
Lesdoel voor de leerlingen:
De leerlingen kunnen attributen maken van schoon restafval/kosteloos materiaal  die met de film te maken hebben.
De leerlingen kunnen de sfeer van een scène neerzetten aan de hand van de gemaakte attributen.
Technisch probleem:
De leerlingen mogen geen plakband gebruiken om verbindingen te maken.
Beeldend probleem:
De leerlingen moeten er voor zorgen dat de attributen een duidelijk beeld neerzetten van de film.




Beschrijving van activiteit



Inleiding (10 minuten):   
De leerkracht vertelt dat de leerlingen vandaag aan de slag gaan met schoon restafval/kosteloos materiaal. Er worden een aantal scènes uit de film gehaald waar duidelijk de attributen aan bod komen.
Vervolgens wordt uitgelegd wat de veiligheidsregels zijn wat betreft het gebruik van gereedschap als ook de regels voor en na het gebruik zodat een ander het ook kan gebruiken.
Kern (40 minuten):
Per groepje worden de tafels aan elkaar geschoven en de materialen liggen klaar op de lerarentafel. Het te gebruiken gereedschap is door de leerkracht naast de lerarentafel gezet. Op het digibord verschijnen in diavorm steeds foto’s uit de film zodat bekeken kan worden hoe de attributen gebruikt worden en wat de functies zijn.
Slot (10 minuten):
De spullen en materialen worden opgeruimd. De gemaakte attributen worden op de kijktafel neergezet. De leerlingen mogen hun werk aan de anderen laten zien.
Organisatie:
Foto’s uit de film geprepareerd tot dia vertoning op het digibord.
Materialen verzameld en klaargelegd. De gereedschappen er naast.
Veiligheidsregels uitleggen en eventueel op papier bij het gereedschap.




De tweede les

Lesvoorbereiding


Naam
Irma, Mariëlle, Marjolein en Sandy
Stageschool
De Flocon
Stagegroep
7
Aantal leerlingen
28
Mentor
Guido Paap
Stagebegeleider





Activiteit
Beeldende vorming aan de hand van de film Valiant.
Datum:



Beginsituatie:
De leerlingen hebben de film Valiant gezien. De opdrachten bij de kijkwijzer zijn gemaakt. De leerlingen hebben in groepen van vier de karakters uitgediept aan de hand van de beeldaspecten compositie en ruimte.
Lesdoel voor de leerlingen:
De leerlingen leren door kleur en textuur de sfeer van een scène van de film weer te geven.
De leerlingen leren door overleg een gezamenlijk doek te maken.
Technisch probleem:
De leerlingen moeten door middel van verschillende verftechnieken en het gebruik van textuur een doek kunnen beschilderen.
Beeldend probleem:
Het beeldend probleem ligt vooral op het aspect kleur. De leerlingen moeten door middel van kleuren onderzoeken welke rol kleur speelt in de omgeving waarin de karakters zich bevinden in de scène. Daarbij moet er goed gekeken worden naar kleurnuances en kleurcontrasten, kleurbeleving en lichtval. Daarnaast is het probleem het gebruik van textuur om naast kleur nog meer diepgang in het doek te krijgen.




Beschrijving van activiteit



Inleiding (10 minuten):   
We halen klassikaal de karakters op door de karakters op het bord te schrijven en door middel van een vragenronde kleurkenmerken erbij te schrijven.
Daarna kiest elk groepje een scène waar ze een achtergrond doek voor gaan maken. Dezelfde groepjes van de vorige les gaan bij elkaar zitten en bekijken de scène waarmee ze vandaag aan de slag gaan.
Kern (40 minuten):
De leerlingen gaan een achtergrond doek maken van verschillende scènes. De gekozen scènes zijn:
·         De tot dorpskroeg omgebouwde roeiboot
·         De slaapplaats van de vliegende brigade
·         De verpleegsterspost
·         Het trainingsveld
·         De ontmoeting met Charles the Girl en het Franse verzet
·         In de bunker bij de Duitse valk.
·         In het vliegtuig in de vervoershokjes
De leerlingen moeten op het doek weergeven hoe kleur de sfeer van de scène weergeeft. Daarbij wordt goed gekeken naar het kleurgebruik en het overbrengen van kleur met behulp van textuur. Per groepje wordt afgesproken wie welk deel van het doek beschildert en ze overleggen als de kleuren op het doek elkaar overlappen.
Slot (10 minuten):
Alle spullen worden opgeruimd en de doeken hangen we te drogen in de aula waar een waslijn is gespannen. Elk groepje laat aan de rest van de leerlingen zien waar ze aan gewerkt hebben en waar ze de aandacht op hebben gevestigd.
Organisatie:
Digibord om kleurkenmerken per karakter te kunnen opschrijven.
Zeven computers aan met het te observeren deel van de film.
Kranten of zeil voor onder de doeken.
Grote doeken/lakens waarop geverfd wordt.
Verf, een mengpalet, kwasten, een bak met water en keukenrol.
Verfschorten ter bescherming van de kleding.
Materialen die de textuur kunnen weergeven zoals schuurpapier, jutezakken, stof, geribbeld karton, enzovoorts.



maandag 16 april 2012

Antwoorden op de kijkwijzer vragen van Irma

1. Startvragen:
a. Ja, wel eens op het nieuws en in een film?
b. Aan de gezichten van de mannen te zien vinden ze het wel zwaar. Sporten vind ik ook zwaar?
c. Eentje uit de Tweede Wereldoorlog. Dat zie je aan het model, aan het zadel.
d. Engeland.

2. Onderzoeksvragen:
a. Verschillende vormen, verschillende kleuren. Bij de ene zie je de veertjes heel goed en ziet hij er heel slordig uit, bij de andere is alles heel netjes.
b. Een baret en medailles. De baret geeft aan dat hij bij de Homing Pigeons zit en de medailles geven aan waar hij voor beloond is.
c. Hij heeft een monocle in zijn hand. Dit is een soort bril en past bij deftige mensen/duiven. Zijn stem is ook deftig dus deze past bij hem.

3. Analysevragen:
a. Gutsy is een hele stoere duif. Dat kan je zien aan dat hij bijvoorbeeld met 1 arm opdrukt.
b. Gutsy en zijn broer zijn stoer en sterk, Lofty vind het vooral zijn plicht om te dienen maar wil wel met alle egars behandeld worden, Valiant is heel dapper en Bugsy is een beetje slap, maar als het erop aan komt staat hij er voor zijn vrienden. Doordat Gutsy en zijn broer heel groot en sterk worden afgebeeld; ze zijn nergens bang voor. Lofty heeft een monocle en ziet er wel chique uit. Valiant is klein maar heeft een lichte kleur en grote ogen. Gutsy wil eerst zijn vrienden in de steek laten, maar later offert hij zich op voor Valiant.
c. Hij komt heel streng over, hij wil geen tegenspraak. Aan de manier waarop hij praat en kijkt.
d. Lichte kleuren, mooie blauwe luchten. Je kan zien dat ze er wel zin in hebben en dat gevoel krijg je ook.
e. Voor mij niet. Ik heb het meeste gelet op de duiven en niet echt op de omgeving. De sfeer zou voor mij niet veel anders zijn en eigenlijk hoort het ook wel bij het beeld.

4. Speculatieve vragen:
a. Niet zo leuk, ze weten misschien niet goed waarom hij dat doet.
b. Ja, dat vind ik wel moedig. Ik denk alleen dat als hij had geweten wat het gevolg zou zijn, hij dit niet gedaan zou hebben. Niet echt.
c. Dan zou het grimmiger zijn geweest. Dan zou het er niet op hebben geleken, dat ze blij waren dat ze mochten dienen bij de Homing Pigeons.
d. Dan zou hij niet zo streng en stoer overgekomen zijn.

5. Vragen die leiden tot een oordeel:
a. Dat weet ik niet zeker. Ik denk van wel, want er zullen ook mensen zijn geweest die wilden vechten in de oorlog en die moesten ook heel snel dingen leren.

Plan van Aanpak

Ondanks dat we veel met elkaar hebben overlegd, hadden we nog geen Plan van Aanpak en taakverdeling op het blog staan.

Ons Plan van Aanpak:
- Eerst hebben we met z'n vieren gebrainstormd over mogelijke films die in aanmerking zouden kunnen komen voor deze opdracht.
- Vervolgens hebben we allemaal 5 films uitgekozen, waarvoor we de benodigde informatie hebben opgezocht.
- Uiteindelijk bleven de volgende 3 films over:

- Na overleg met Guido hebben we uiteindelijk voor Valiant gekozen.
- Daarna hebben we allemaal informatie gezocht voor het het inhoudelijk onderzoek van de film.
- Daarna hebben we weer overlegd en de volgende verdeling van taken gemaakt:
Marielle en Irma: theorieles
Marjolein: kijkwijzer
Sandy: praktijkdeel: lessenserie

- Tijdens de volgende bespreking hebben we de lessenserie doorgesproken en suggesties en aanvullingen gedaan; tevens hebben we besloten allemaal voor een fragment uit de film kijkwijzervragen te maken.

Antwoorden op de kijkwijzervragen van Marielle

Ik heb de kijkwijzervragen van Marielle over de eerste ontmoeting met het Franse verzet beantwoord, om te kijken of de vragen goed gesteld zijn.

1. Startvragen:
a. De mensen die zich in Frankrijk in het geheim verzetten tegen de Duite onderdrukking.
b. Hij was een Franse militair en politicus en was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van de Franse regering in ballingschap.
c. Ja, een brug te ver, zwartboek, soldaat van oranje, oorlogswinter

2. Onderzoeksvragen:
a. Dat de muizen van het Franse verzet uit het donker opdoemen met fakkels en door het gebruik van donkere kleuren.
b. Ze deinzen achteruit, slaan hun vleugels voor hun gezicht en zetten grote ogen op.
c. Eerst extase en enthousiasme, dan teleurstelling en dan schaamte. Hijgaat eerst uit zijn dak, dan kijkt hij teleurgesteld en dan beschaamd(kijkt naar beneden).

3. Analysevragen:
a. Hele donkere kleuren om aan te geven dat het nacht is en dat alles in het geheim moet gebeuren. De muizen komen met fakkels aanlopen en het licht laat alleen hen goed zien. Hier wordt dan de nadruk op gelegd. Het geeft ook aan dat het een gevaarlijke situatie is.
b. Charles de Girl. Zij voert het woord en komt heel zelfverzekerd over. Rolf staat er maar een beetje bij.

4. Speculatieve vragen:
a. Ze voelen zich beschaamd om te zeggen dat ze team F zijn.
Nee, tijdens de training hebben ze de grootste lol en lijken niet te beseffen dat ze in een oorlogssituatie zitten. Ze beseffen ook niet echt dat ze eigenlijk een stelletje klunzen bij elkaar zijn.
b. Nee, ze maakten heel veel herrie (schreeuwen en huilen en klagen), zegt ze.

5. Vragen die leiden tot een oordeel:
a. Door ze serieus te nemen en ze de belangrijke boodschap ook daadwerkelijk mee te geven.

zondag 15 april 2012

Motivatie van Marjolein

Toen ik zag dat we Kunstzinnige Orientatie kregen, kon ik me niet zo goed een beeld vormen van het soort opdracht dat bij dit vak zou kunnen horen. Ik zat meer te denken in de traditionele sfeer van de betekenis van kunstzinnigheid: creatief en artistiek bezig zijn. Voor mijn gevoel hoorde dit meer bij schilderijen, uitingen op papier of meer ruimtelijk. Deze opdracht had is dus niet verwacht! Wel enorm leuk om met een animatiefilm bezig te zijn. Ik had niet kunnen denken dat er zoveel achter een film schuil zou kunnen gaan op diverse gebieden van de beeldaspecten etc. Bijvoorbeeld bij de "stonehenge" scene zag ik nu pas dat het om stonehenge ging. Ik heb Valiant al eerder gezien, maar dat is mij nooit opgevallen. Dat geldt eigenlijk voor alle opvallende punten die wij uit de film gehaald hebben. Een hele leuke en interessante opdracht, maar het duurde best wel even voordat ik goed in de gaten had wat nou precies de bedoeling was. Het was daarom wel heel fijn om deze opdracht met z'n vieren te doen. Wat de ene niet weet, weet de andere weer.

zaterdag 14 april 2012

Spreekwoorden

De film bevat heel duidelijk een aantal spreekwoorden:
  • Klein maar fijn (Valiant kan zich heel snel wenden en past wel door de tunnel met de trein)
  • Wie niet sterk (snel) is moet slim zijn (dat zie je duidelijk terug in zijn vlucht voor de havik).
  • Waar twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen (aan het eind bij de bar, vechten twee duiven om het vrouwtje en loopt ze met de derde weg)

Motivatie van Irma

Toen ik het vak KO op het rooster zag staan, was ik er benieuwd maar ook wel een beetje benauwd naar welke opdracht we moesten gaan uitvoeren. Ik vind Beeldende Vorming heel leuk en creatief bezig zijn ook, maar ik ben niet zo heel erg onderlegd in de beeldcultuur. Bij BV1a en b is er wat dat betreft wel een wereld voor me open gegaan, met name over beeldbeschouwing en beeldspecten, maar ik vind het nog steeds moeilijk om bij een beeld zo 1-2-3 één of meerdere beeldaspecten eruit te halen.
Toen de opdracht werd uitgelegd en we te horen kregen dat we met een 3D animatiefilm aan de slag gingen, was ik wel meteen enthousiast. Het is een erg leuke opdracht. Met mijn kinderen kijk ik ook regelmatig animatiefilms, maar dan kijk je voornamelijk naar het verhaal en het geheel. Om nu eens heel precies naar de verschillende scenes en beelden te gaan kijken, is een heel ander verhaal.
Ik ben erg benieuwd wat we allemaal zullen ontdekken en wat we daarmee kunnen gaan doen in een les voor de bovenbouw.
Het is in ieder geval een leuke opdracht en een hele uitdaging.

Motivatie van Sandy

Nadat we deze film hadden uitgekozen, was mijn motivatie om er aan te beginnen redelijk. Ik kon de film niet dus moest hem eerst bekijken. De opdracht klonk in ieder geval wel leuk maar wel tijdrovend. Ik heb de film in twee etappes gezien en in eerste instantie vond ik er niks aan. Maar hoe meer ik er mee aan de slag ging, hoe leuker ik het vond. Ik had nooit verwacht dat er zoveel achter zou kunnen zitten. De film vind ik nog steeds niet zo leuk maar door de kijkwijzer kan je de leerlingen er zo veel meer van meegeven. Dat vind ik bijzonder. Ik zal nooit meer met dezelfde ogen naar een 3D-film kijken.

persoonlijke motivatie

Oke, aangezien niemand dat nog heeft gemaakt, maak ik nu een nieuw label om dat dan daar te plaatsen.

Motivatie en Plan van Aanpak

Hoi Meiden,

We moeten dus nog een persoonlijke motivatie plaatsen, ieder en ons plan van aanpak moet ook nog op het weblog komen!

Gr. Mariëlle

De duiven beginnen met de training

Het fragment waarin de postduiven beginnen met hun training en kennismaken met hun drill-instructeur.


1. Startvragen:
a. De duiven gaan voor het eerst in training bij de Royal Homing Pigeon Service. Heb je wel eens eerder een militaire training gezien, in het echt of in een andere film?
b. Weet je of dat zwaar is?
c. De motor waarmee de duiven naar dit terrein zijn gebracht, is dat een motor uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog of een moderne? Waar zie je dat aan?
d. Je ziet een vlag in beeld, weet je van welk land?

2. Onderzoeksvragen:
a. Hoe hebben de makers van de film alle duiven zo verschillend gemaakt? Waar zie je dat aan?
b. Wat heeft Monty(drill-instructeur) op zijn hoofd en wat op zijn borst? Weet je wat dat betekent?
c. Wat heeft Lofty in zijn hand? Wat zegt dat over hem? Vind je zijn stem daar ook bij passen?

3. Analysevragen:
a. Wat voor een soort duif is Bugsy, wat voor een karakter heeft hij? Waar kun je dat aan zien?
b. Kun je aangeven welke karakers de verschillende duiven hebben? Waar zie je dat aan?
c. Als Monty de duiven toespreekt en traint, hoe komt hij dan over? Waar kun je dat aan zien?
d. Analyseer het kleurgebruik in dit fragment. Wat voor sfeer wordt er mee neergezet, welk gevoel geeft het je?
e. Heeft het hek dat om het terrein staat nog invloed op de sfeer van het fragment? Als het er niet zou staan, zou de sfeer dan anders zijn?

4. Speculatieve vragen:
a. Hoe zouden de duiven zich voelen als ze door Monty hardhandig worden aangepakt?
b. Vind je Valiant moedig, dat hij iets terug durft te zeggen tegen Monty? Ziet hij er angstig uit?
c. Als de kleuren van dit fragment heel donker zouden zijn geweest, hoe zou de sfeer dan zijn geweest?
d. Als Monty niet van onder (kikkerperspectief) gefilmd zou zijn, maar op ooghoogte of van bovenaf, zou hij dan een andere indruk geven?

5. Vragen die leiden tot een oordeel:
a. Vind je dat dit fragment een goed beeld geeft over een situatie in de Tweede Wereldoorlog? Kun je aangeven waarom?

Motivatie van Mariëlle

Mijn gedachten bij Kunstzinnige Oriëntatie gingen net als bij de anderen ook eerst uit naar creatief bezig zijn met onze handen e.d. Dat we aan de slag zouden gaan met 3D animatiefilms in een weblog had ik nooit gedacht. In eerste instantie had ik ook wel mijn vraagtekens bij hoe je dit in lessen zou kunnen gebruiken. Maar na het zien van de films en na het volgen van de lessen KO is er een hele nieuwe wereld voor me open gegaan. Uiteraard kende ik al wel heel veel 3D animatiefilms, maar na deze opdracht zal ik ze nooit meer op dezelfde manier bekijken als voorheen. Nu je weet wat er allemaal achter schuil gaat en kan gaan bekijk je zo'n film veel intenser dan voorheen. Ik heb dan ook ontzettend veel zin om o.a. met de theorie-les aan de slag te gaan en te gaan ontdekken. Wat zullen we allemaal tegen komen en wat zit er allemaal achter?? Maar ook het maken van de kijkwijzer en de praktijklessen lijken me een leuke uitdaging. Dan kunnen we het echt gaan koppelen aan lessen voor de kinderen en dat lijkt me erg leuk!

De Opper Havik


Het fragment waarin de opperhavik Bugsy gevangen houdt en Valiant hem komt redden:


1. Startvragen:
a. Het gebouw waarin Bugsy gevangen zit, wat is dat voor een gebouw?
b. Waar werd dat gebouw voor gebruikt in de oorlog?
c. Hebben jullie wel eens zo’n gebouw of de restanten daarvan in het echt gezien?
d. De Opper Havik beeldt een bepaald type uit WO II uit. Welke type?

2. Onderzoeksvragen:
a. Hoe zorgen de makers van de film ervoor dat dit zo’n spannende scene is?
b. Omschrijf wat Valiant allemaal moet denken als hij zijn vriend wil gaan redden.
- Zou jij dit ook hebben gedaan?
c. Hoe vind je de rol van de twee hulpjes van de havik?
- Waarom vind je dat?

3. Analysevragen:
a. Analyseer het gebruik van de ruimten die gebruikt zijn in deze scene.
- Hoe zouden deze ruimten in het echt gebruikt zijn?
b. Analyseer het lichtgebruik in deze scene.
- Waarom zouden ze voor dit lichtgebruik gekozen hebben?

4. Speculatieve vragen:

a. Wat zou er door je heen gaan als jij Valiant zou zijn en je merkt dat de opper Havik iets nodig heeft van zijn     hulpjes, terwijl deze hulpjes er niet zijn?
- Wat zou jij hebben gedaan?

b. Wat denk je hoe Bugsy zich voelt als hij merkt dat Valiant hem toch gaat helpen?

- Wat zou jij gedacht hebben, als je Bugsy zou zijn geweest?


5. Vragen die leiden tot een oordeel:
a. Vind jij het verstandig wat Valiant heeft gedaan?

- Licht dit toe.

vrijdag 13 april 2012

Fragment Opper Havik

Ja, ik ga het fragment met de opper havik doen. Ik zal de indeling aanhouden die Marielle ook heeft aangehouden, zodat het een mooi, overzichtelijke geheel wordt.

fragment vogelverschrikker

Dank je wel Marielle voor het plaatsen van het fragment van de vogelverschrikkers. Als alle vragen af zijn, voeg ik ze toe.
De eerste les ziet er goed uit zo, top. het gaat lekker zo.

Beeldgrapjes

Als laatste nog wat beeldgrapjes:
  • Felix de meeuw heeft een potlood als houten poot
  • De eksters spelen balletje balletje (dat past wel bij eksters, want die zijn meestal gek op (glimmende) dingetjes)
  • De havik gebruikt jodelmuziek als marteling
  • De duiven krijgen een douche uit gieters
  • De duiven krijgen een 'legerkapsel' door de 'scharen' van een kever

De vogelverschrikkers

Het fragment van de vogelverschrikkers:



1. Startvragen
a. Wat gebruiken de duiven om gewicht mee te heffen?
b. Wat voor poppen zie je in het bloemenveld?
c. wat hebben de vogelverschrikkers aan?
d. Zijn de uniformen allemaal hetzelfde?
e. welke voorwerpen houden de vogelverschrikkers vast?

2. Onderzoeksvragen
a. Ziet het gewichtheffen er serieus uit?
b. Doen ze allemaal serieus mee? Leg uit.
c. Wat maakt dit fragment zo komisch?
d. Welke rol speelt kleurgebruik in dit fragment?

3. Analysevragen
a. Wie beelden de vogelverschrikkers uit?
b. Zijn de vogelverschrikkers beangstigend? Waarom wel/niet?
c. Hebben de kleuren tijdens dit fragment hier invloed op?
d. Wat zijn de verschillen tussen Valiant en Bugsy tijdens de training?

4. Speculatieve vragen
a. Hoe denk je dat Valiant zich voelt tijdens de training?
b. En Bugsy?
c. Als de lucht heel donker zou zijn geweest, welk gevoel zou dit dan bij je oproepen?

5. Vragen die leiden tot een oordeel
a. Is dit een serieuze training voor een oorlogsmissie?
b. Zouden de duiven de ernst van de situatie inzien?

vragen kijkwijzer

He meiden,

Ik vind de vragen die Marielle heeft gemaakt goed. Ik vraag mij af of het slim is een aantal vragen in elk fragment te stellen. Op deze manier verdiepen de leerlingen zich meer in de wijze van kijken naar de film.

De eerste les

Bij deze de eerste les die bij het praktijkdeel hoort.

Lesvoorbereiding


Naam
Irma, Mariëlle, Marjolein en Sandy
Stageschool
De Flocon
Stagegroep
7
Aantal leerlingen
28
Mentor
Guido Paap
Stagebegeleider





Activiteit
Drama aan de hand van de film Valiant.
Datum:



Beginsituatie:
De leerlingen hebben de film Valiant gezien. De opdrachten bij de kijkwijzer zijn gemaakt.
Lesdoel voor de leerlingen:
De leerlingen kunnen karaktertrekken, houdingen, loopje, gedrag, enzovoorts in een karakter herkennen, beschrijven en overbrengen.
Technisch probleem:
De leerlingen moeten in staat zijn de gekozen scene beeld voor beeld te kunnen uitdiepen.
Beeldend probleem:
De leerlingen moeten de bewegingen eigen maken. De beeldaspecten compositie en ruimte, en dan met name ruimte innemen en vorm komen hier aan bod. Het probleem zit hem in het menselijk maken van de typetjes. Hoe geven de leerlingen met hun lichaamstaal aan welk karakter ze zijn.?




Beschrijving van activiteit



Inleiding (10 minuten):   
We vertellen de leerlingen dat we ons gaan verdiepen in de karakters van de film. Het doel is de menselijke kant van de karakters te zien, te benoemen en na te spelen.
De leerlingen worden verdeeld in groepjes van vier. Elk groepje krijgt een deel van de film aangewezen waarbij ze de karakters moeten observeren op houding, loopje, karaktertrekken, gedrag, enzovoorts. Per karakter worden er aantekeningen gemaakt.
Tips:
·         Kijk naar de houding van de vleugels, wat voor gevoel/emotie stralen die uit?
·         Hoe wordt er door het karakter gesproken? Wat zegt de stem je?
·         Hoe staan de ogen?
·         Observeer de gehele houding?
Kern (40 minuten):
Elk karakter is uitgediept en wordt met elkaar besproken. Hierna worden de karakters een voor een eigen gemaakt. Hoe maak je met lichaamstaal duidelijk welke vogel je bent? Hoe gebruik je de vormen van het beeld om het om te zetten naar je lichaam. Met andere woorden hoe zet je je lichaam in compositie en hoe plaats je het typetje in de ruimte om de emotie neer te zetten? De leerlingen geven elkaar aan de hand van de aantekeningen feedback.
Slot (10 minuten):
De leerlingen laten in groepjes de karakters aan de hele klas zien. De klas moet raden welk typetje er wordt neer gezet.
Organisatie:
Zeven computers aan met het te observeren deel van de film.
Speelruimte per groep om de karakters uit te beelden.
Brief uit laten gaan voor het verzamelen van grote doeken/lakens, materialen die textuur weergeven en schoon restafval/ kosteloos materiaal.